De plaats op de weg voor de speed pedelec

Ik ben vanavond weer eens bijna van de baan gereden door een gefrustreerde automobilist dus het wordt hoog tijd om die groep mensen eens wat hedendaagse verkeersregels bij te brengen.

In het kort:

  • Wanneer de maximum snelheid 50 km/u is en er staat niet aangegeven dat ik verplicht het fietspad moet gebruiken kan ik kiezen waar ik fiets.
  • Wanneer er een nieuw mooi breed fietspad ligt, maar er staat een bordje P verboden, mag ik daar geen gebruik van maken en moet ik op t straat fietsen.
  • Wanneer ik dan op diezelfde straat fiets, waar bv de maximum snelheid 30 km/u is, moet je mij écht niet als een aggressief kieken rakelings voorbij scheuren. Ik rij dan namelijk ook 30 km/u, met gemak zelfs.
  • Wanneer je het niet zo fijn vindt dat het verkeer niet vlot, en je ziet me achter je rijden, hoef je echt niet met je remmen te gaan spelen om vervolgens de goot dicht te rijden.
  • Als je jaloers op me bent omdat ik zo vlotjes door het verkeer beweeg; ook dat is geen reden om me van mijn fiets te rijden.

Waarom fiets ik op de plaatsen waar ik fiets

Wetgeving speed pedelecWetgeving speed pedelec

Wat is een speed pedelec

Een speed pedelec (≤ 4000 W en ≤ 45 km/u) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Je kunt door zelf mee te trappen snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Speed pedelecs vallen daardoor niet in de categorie fietsen’, maar in die van de bromfietsen’.

Verkeersregels

Voor de fiets met elektrische hulpmotor en de gemotoriseerde fiets zijn de regels voor de fiets van toepassing. De speed pedelec valt onder de regels voor de bromfietsen klasse B. Ze kunnen via signalisatie worden verplicht of geweerd van het fietspad, in tegenrichting worden toegelaten in éénrichtingsstraten en worden toegelaten tot voorbehouden wegen.

Mogen speed pedelecs op het fietspad rijden

De snelle elektrische fietsers kunnen vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u de fietspaden te gebruiken. Ligt de opgelegde snelheid hoger, dan zijn fietspaden in principe verplicht. De wegbeheerder kan via speciale onderborden de plaatselijke situatie wijzigen.

Bronnen

Als ik het zelf verkeerd begrepen heb hoor ik dat graag.Date
December 3, 2018